Favoriter

Mina favoriter

Du har inga sparade favoriter.

Falsterbo Bird Show – Ett fjäderlett skådespel på Näset

När fåglarna börjar samla sig för flytten söderut, är också startskottet för Falsterbo Bird Show - en årligt återkommande natur- och miljömässa i fåglarnas och naturens tecken.

Natur- och miljömässan Falsterbo Bird Show äger rum i september varje år. Showen omfamnar tre fullspäckade dagar, i år från 2–4 september, med fågelrelaterade aktiviteter, naturupplevelser och en stor mässa. Bakom arrangemanget står Vellinge kommun, Sveriges Ornitologiska Förening – Birdlife Sverige – och Skånes Ornitologiska Förening, där bland annat Falsterbo Fågelstation ingår. 

Kort sagt är Falsterbo Bird Show en mötesplats för djur- och naturintresserade människor sammanfattar Camilla Wadlund, miljöstrateg på Vellinge kommun. – Guidningar, samtal med en rad intressanta personer, naturpedagogiskt barntält, ringmärkning är en del av programmet. På mässområdet kan man uppdatera sig på det senaste i utrustningsväg och ta del av nya rön på natur- och miljöområdet, för att nu nämna några saker. Här hålls det också kikarskola med möjlighet att testa olika kikare, berättar Camilla Wadlund.  

Mängder av flyttfåglar, framför allt rovfåglar samlas i den stigande varmluften som bildas över Skanörs ljung. Fåglarna stiger i vida cirklar uppåt för att ta höjd inför den fortsatta flyttningen mot sydväst. Ett skådespel som gör att fågelintresserade varje år vallfärdar till Näset för att med egna ögon få se några av de omkring 500 miljoner fåglar av närmare 150 olika arter som räknas in över Falsterbonäset varje höst.

På mässan kan man besöka representanter från företag inom friluftsbranschen, resebranschen och bokförlag. På bilderna förbereds för kikarskolan. 

Tillbaka till ursprunget - Skanörs Ljung  

Showen kommer för andra året i rad att läggas i anslutning till Skanörs Ljung, bredvid Falsterbo Camping & Resort. Det var också här Bivråkens dag ägde rum fram till 2010, när den blev en del av Falsterbo Bird Show – Med tillgängligheten till Ljungen för fågelskådning och guidningar blir därmed platsen i stort sett optimal, säger Camilla Wadlund och fortsätter: – och för besökare som önskar boende eller bara ett större matutbud, är det också en stor fördel.   

Närmare 4000 fågel- och naturentusiaster brukar arrangörerna kunna räkna in under de tre Falsterbo Bird Show-dagarna.

Ett skådespel för alla  

Amatör eller proffs, stor som liten kan se fram emot ett späckat program och utbud av aktiviteter under mässans alla dagar. – Och så handlar det om att mötas, att vara i naturen, diskutera vad man har sett och vad som hänt sedan sist, säger Camilla Wadlund. 

Falsterbo Bird Show har ett välgörande syfte och det ekonomiska överskottet går till fågelskydd såväl lokalt som globalt. Överskottet genereras framför allt från lotteriförsäljningen, att besöka Falsterbo Bird Show är gratis. 

När: 1-3 september, 2023
Var: Skanörs Ljung, intill Falsterbo Camping & Resort  
Parkering: Skanörs Ljung och Falsterbo Strandbad  
Inträde: Valfritt 

För mer information och program besök:https://falsterbobirdshow.com/