Favoriter

Mina favoriter

Du har inga sparade favoriter.

Shopping i Skanör

"För oss finns ingen anledning att åka till stan för att handla, allt finns ju här.”

Shopping i det unika Skanör

På det fridfulla Bäckatorget i Skanörs centrum sitter Arvid Hagen och hans pappa Henrik och äter Kebab. De bor i Ljunghusen någon kilometer från Skanör, Arvid ska klippa sig och behöver lite mat i magen innan det är dags att ansa lockarna. Henrik säger: ”Hela familjen klipper sig här och vi brukar också uträtta många av våra inköp, antingen här i Skanör eller i någon av de andra orterna i kommunen. Så för oss finns ingen anledning att åka till stan för att handla, allt finns ju här.”

Torget sjuder av aktivitet denna soliga fredag, maten till grillningen ska fixas, blommor eller gå-bort-presenten inhandlas, någon har bestämt sig för att äntligen fixa det där sista på stugan medan andra har ett matchande plagg till sin garderob i sökarljuset. Dagens listor tickas av och shoppingväskorna fylls efterhand med det som behövs.

Hamnen - en pärla i sig

På väg mot hamnen finner man flera butiker och charmiga mötesställen. Passa på att strosa längs de pittoreska huvudgatorna, se gatuhusen med sina karaktäristiskt avhuggna hushörnor. Dessa har sin alldeles egen historia och ”höggs av” när Skanör skulle byggas upp efter den stora branden 1885

Vidare på färden korsas Flommen, är årstiden rätt har den natur- och miljöintresserade god möjlighet att se någon av de häckande vadare och sällsynta groddjur som lever här bland öppna sanddyner, laguner, våtmarker och betesmarker.

Väl framme i hamnen råder full aktivitet - sommar som vinter. Båtar iordningställs, sjösätts eller tas upp. Folk är på väg till stranden, för en vandring till natursköna Knösen eller är här bara för att ta en avkopplande kaffe och njuta miljön. I området finns flera möjligheter att förgylla helgens meny med färsk eller rökt fisk. En tradition med bäring på medeltiden när Skanör-Falsterbos sillamarknader drog till sig handelsmän i 10 000-tal och var en viktig inkomstkälla för staten.

Från en av hoddorna kommer ett par ut med ett platt paket under armen, de har just köpt en tavla. I dörren står konstnären Elisabeth Olsson Linnersten, som ställer ut för andra gången just här i Skanörs hamn. ”Det är en väldigt fin och unik atmosfär här i hamnen. Det kommer både bofasta och turister, det ger många trevliga möten ”, säger hon om att valet föll på Skanör. ”Och härlig inspiration till nya verk”, säger hon med ett leende och välkomnar ännu en besökare till sin utställning.

Från hamnen är utsikten vidsträckt åt både norr och söder. Sandstränder så långt ögat kan se, de karaktäristiska pastellfärgade badhytterna ligger på rad och ute på Öresund ses bron till Danmark i förgrunden av Köpenhamns siluett.

Läs mer om handeln i Skanör på Handelsföreningens facebooksida: https://www.facebook.com/sfcentrum

Foto: Nina Hammarberg