Favoriter

Mina favoriter

Du har inga sparade favoriter.

Shopping i Höllviken

Flera butiker i Höllviken har anor från starten och mitten av förra seklet. Då var några av dem bara öppna sommartid, idag är det annorlunda. Utbudet är brett och varierat, och det finns något för de flesta.

Strandnära shopping i Höllviken

Det myllrar av folk och glatt hejande. Ett par sitter på en bänk och äter en glass, i den lilla parken där dansrotundan en gång låg, spelas boule, ett gäng styrketränar och barn stojar på lekplatsen. På vägen kommer en familj på cykel, de har köpt bullar på ett av ortens bagerier och ska nu ta en tur på cykelvägen längs det glittrande Öresund. Men ett av barnen har fått ett skrubbsår och har dessutom lyckats få punktering på sin cykel, som nu måste fixas.

Utanför en butik är Annika Bramsved Jönsson i färd med att lägga sin inköpspåse i cykelkorgen. Hon tycker det känns viktigt att gynna den lokala handeln och säger: ”Jag handlar alltid i Höllviken, det är så praktiskt att allting finns samlat inom cykelavstånd. Det är bara när jag måste storhandla som jag tar bilen, även om den shoppingen också görs här i byn.”

Levande centrum

Några av Höllvikens affärer och butiker ligger samlade runt Polisvägen, i den västra delen av byn. Här, liksom av butiksägare i andra delar av Höllviken, bekräftas bilden av att den ökade handeln, som kom med pandemin på 20-talet, håller i sig. En av butiksägarna förklarar: ”Många jobbar fortfarande hemma, de har återupptäckt sin hemmiljö och insett att allt man behöver egentligen finns här lokalt”.

Butikerna ligger på ett pärlband längs vägen och det finns gott om ställen att pausa för den som blir hungrig eller bara sugen på en kaffe. Vill man utforska shoppingmöjligheterna i andra delar av Höllviken finns det möjlighet att hyra cykel.

I gallerian märks det också att det snart är helg med en strid ström av besökare i butikerna. En man kommer gående med ett par kassar i händerna. Det klirrar lite i den ena, han ser nöjd ut och berättar att han nu i stort sett är färdig med sina ärenden. ”Nu ska jag bara fixa en elsladd sedan är min lista komplett.”

Beläget med stränder mot både Öresund och Östersjön är Höllviken Vellinge kommuns största tätort både till yta och antal invånare. Här liksom i både Skanör och Falsterbo ger närheten till havet en alldeles speciell saltstänkt bris som är väl värd att upplevas. Läs mer om Höllvikens shoppingutbud här: https://www.handelsplatshollviken.se/info/hollviken

Foto: Nina Hammarberg