Favoriter

Mina favoriter

Du har inga sparade favoriter.

Falsterbo Horse Show - hästfest för både liten och stor

Falsterbo Horse Show är en av Europas största hästtävlingar. Hopp- och dressyrtävlingarna äger rum under nio dagar i juli och samlar närmare 63 000 besökare varje år.

Falsterbo Horse Show eller hästveckan, som många lokala kallar de där ljuvliga sommardagarna mitt i juli, är en viktig tävling för svensk och internationell ridsport. Dagarna är en fest för både ponny och häst men lika mycket för alla tillströmmande besökare.

Hästtävlingar i Falsterbo är dock inget nytt påfund. Traditionen till dagens tävling lades redan på 1920-talet. Då var tävlingarna vigda för militärens kavalleri, som här fick chansen att visa sina färdigheter på hästryggen.

Tävlingen ägde rum på lite olika platser i Falsterbo och flyttade så småningom till Skanörs Ljung, ett stenkast från platsen där Falsterbo Horse Show etablerade sig 1965 och äger rum än idag.

–  Det första svenska hoppderbyt anordnades 1969 och man kan säga att det var startskottet för tävlingarna som de ser ut idag, berättar Jana Wannius, president för Falsterbo Horse Show och fortsätter: – Derbyt utvecklades efter ett par år till en nordisk tävling med lag från Sverige, Danmark och Norge.

Fram till 1985 drevs tävlingarna i ett samarrangemang med andra ryttarsällskap. Potentialen i Falsterbo kunde utvecklas. På initiativ av Vellinges tidigare kommunalråd Göran Holm, Jana Wannius, flerfaldig svensk champion och internationell medaljör i hästhoppning och den skånske finansmannen Bosse Håkansson bildades Falsterbo Horse Show AB. Bolaget tog över ansvaret för evenemanget. Och med Jana Wannius vid tyglarna inleddes en ny era med värdskap för stora internationella hästtävlingar och en successiv utbyggnad av arenan.

Falsterbo Horse Show är svensk värd för Nations Cup sedan 1986. Cupen har utvecklats över tid och är idag en av de största tävlingarna i Europa.

Totalt sett står Falsterbo Horse Show idag värd för ett femtiotal olika tävlingar under de där högsommardagarna i juli.

 

På bilden från Nations Cup 2019 syns Marina Mattsson, Sverige. 

"– Och det ska vara lika mycket horse som show"

Lika mycket horse som show

Många av världens främsta ryttare kommer till Falsterbo och bland hästägarna är det en eftertraktad arena att få tävla på. Sammanlagt deltar idag närmare 800 ekipage i hopp- och dressyrtävlingarna. Tillsammans med tävlingspersonal och domare - cirka 700, hästskötare, besökare, partners och utställare, så är det ett stort arrangemang att hålla i.

– Och det ska vara lika mycket horse som show, säger Jana Wannius.  – Falsterbo Horse show erbjuder inte bara ridning i absolut världsklass. Det är en sjudande mötesplats för alla - stora som små – som brinner för hästar, för sommaren och för Falsterbo.

Falsterbo Horse Show anno 2022

Falsterbo Horse Show äger rum den 9-17 juli, 2022.

Läs mer om Falsterbo Horse Show här: https://falsterbohorseshow.se/