Favoriter

Mina favoriter

Du har inga sparade favoriter.

Möt entreprenören Björn

Björn M Jakobsen har varit med och byggt upp Fotevikens museum sedan starten för drygt 25 år sedan.

Själv beskriver han sig som en entreprenör som tycker att det är spännande att utveckla saker och ting – med fokus på kulturhistoria, besöksnäring och turism. Utöver sitt arbete som museichef, är han bland annat ordförande i den lokala handelsföreningen i Höllviken.

Det var fynden av de så kallade Foteviksskeppen som fick Björn M Jakobsen att lämna Malmö och bosätta sig i Vellinge. Utöver de fem vikingaskeppen har många förlista skepp funnits på botten kring Falsterbonäset. Detta gav Björn ett allt större intresse för marinarkeologi och det som döljs på havets botten.

Fotevikenområdet, strax norr om Höllviken, är en plats fylld av historia. Det var bland annat här som Skandinaviens största marknadsplats var belägen på 1100-talet och som det stora slaget vid Foteviken ägde rum år 1134.

Fotevikens museum är ett internationellt besöksmål, som lockar både besökare och volontärer från hela världen. På museiområdet finns en rekonstruktion av den stad och marknadsplats som fanns här på vikingatiden. Platsen är även populär hos produktionsbolag som vill använda miljöerna för att kunna beskriva vikingatiden i rörlig form. Här erbjuds det många aktiviteter. Allt från olika högtidsfiranden, skördefester, vikinga-, barn- och familjeveckan till arkeologidagen och firandet av den internationella vikingadagen. 

- Vi är ett arkeologiskt friluftsmuseum, vilket innebär att allt är rekonstruerat. När du går in i ett hus kan du sätta dig ner på en stol. Du kan känna på verktygen som finns och har du tur så är smeden där och håller på, så du får se vad han gör, och kanske till och med hjälpa honom med det han smider, berättar Björn.

“Det är en fantastisk miljö. Vi är lyckligt lottade som bor här nere med havet runt omkring oss!"

Björn, som har en fascination av havet och havets botten, tipsar om det som ibland kallas för strandens guld - bärnsten. Närmare bestämt så rekommenderar han ett besök till Bärnstensmuseet i Kämpinge, som enligt honom är väldigt spännande med sina "förhistoriska kådaklumpar".

Vill du själv ut på bärnstensletande, så är Falsterbonäset utsett till en av de allra bästa platserna att leta på. Allra störst chans att hitta bärnsten finns efter lite stormigt väder under våren eller hösten. Det finns gott om fynd att göra längs de kilometerlånga sandstränderna, bland annat i Kämpinge, i området kring Skanörs hamn och kring Falsterbo fyr. Bärnstensletning är en härlig aktivitet som passar både barn och vuxna!